Det är mycket att träna på

Det blev lite stressigare ute hos Ludde än vad jag hade planerat. Jag tog in alla hästar och så vilket tog lite längre tid än jag trodde, i vanliga fall är vi två och då går det väldigt snabbt. 

Ludde var som vanligt väldigt skitig så jag borstade bara bort den värsta leran där gränser skulle sitta så att det i skulle skava. Resten av leran får jag ta bort imon.

Han var helt okej idag, han får ingen guldstjärna i himlen men han försökte någorlunda bra i alla fall. I vänstra varvet gick det väldigt bra. Han var rätt seg men han höll så på volt spåret i alla fall. I högra varvet gick det mindre bra. Han ville hela tiden vända sig mot mig så det var otroligt svårt att få ut honom på volt spåret. När jag väl hade fått honom att gå på ett volt spår gick han max fem varv sen vände han in sig igen. Jag har ingen aning om varför och jag är så långt ifrån en expert du kan komma så jag visste inte rikigt vad jag skulle göra? Hovslagare hann komma medan han krånglade så tillslut fick jag ut honom på ett spår sen gick han i alla fall ett halvt varv och då var det bara massor med beröm över att han hade gjort rätt sen fick jag ta in honom. 

Att hantera din häst helt korrekt från marken är mycket svårare än vad man kan tro. Jag tror att det krävs otroligt mycket träning för att man ska bli kunnig och förstå vad man ska göra i alla olika situationer. Men jag vill verkligen lära mig nu. För rida kan jag, och det är så viktigt att kommunikationen från makten fungerar på ett säkert sätt. Ludde ska respekterar mig, samtidigt som jag måste respektera honom. Jag ska vars flockledare så att han känner sig trygg, men det betyder ju inte att man ska utsätta sin häst för dåliga saker. Jag vet att många inte gillar att man ska vara flockledare över sin häst. Men i min teori behöver hästen den tryggheten för att må bra. 

Vi får träna vidare på detta nu. Det ska nog ordna sig skulle jag tro. 

   
   
Världens finaste, tänkt vad mycket saker vi kan lära varandra, det är helt oroligt verkligen.

blogstats trackingpixel

6 reaktion på “Det är mycket att träna på

 1. Har du longeringspisk? En lite längre med bara ”snöre” sista biten? Använd det, det främsta är att hästen måste gå framåt, så fort farten saktas ner kommer den att stoppa och vri sig.

  Var snabb och piska en gång i luften så att hästen måste trampa på. Börja med en mindre volt om det skulle vara så. Och man kan även gå lite snett bakom i början..

 2. Jag hade samma problem med min ponny.Börja på mindre volt i det varvet som är svårast, där är det lättare att kontrollera honom. Ha en pisk sim pekpinne, han kan ju inte gå ”igenom den” så då måste han gå utanför. När du går lite bakom honom så driver du automatiskt på honom, då är det svårare att stanna och vända in för honom. Fundera på varför han vänder in; är det tråkigt, är det jobbigt eller är han förvirrad och inte vad han ska göra? Använd rösten mycket så han lär sig det om han inte lyssnar till den, börja när du rider med att smacka och ”prrooo:a”, jag är tyst ryttare så behövdes verkligen på min. Va noga oxå med att du inte har samma ljud för alla uppgifter. Välj en smackning för skritt, en för trav och en annan för galopp, samma sak med att sakta in och göra halt :) Ibland är det lättare i trav än skritt, lite mer ”styrfart” lixom :) men största knepet för mig var att börja på liten volt. Har du inspänningar så lätta på inner sidan och ha lite stramare på utsidan, så han går lite lite utåtställd :) Hoppas att det är användbara tips :)

 3. Något som hjälpte mig var att ha någon på hästen. Jag bestämde av hästen skulle göra det satt bara någon på som ryckte in om det behövdes. Funkar inte det går det att ha ledare ett par varv och sedan prova själv. Resultat kommer ju inte direkt men det hjälpte mig. Jag har aldrig longera med sånt spö då jag anser att det inte behövs. Prova tips som du inte behöver longerspö… ☺

  • Tyvärr har jag inte riktigt möjligheten att alltid ha någon nu i början som kan rycka in om det behövs! Men ska helt klart pröva det en gång i alla fall. Det kanske räcker så!
   Tack för ditt tips!
   Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>